Search
Close this search box.
Inici > Serveis > Vida sostenible > Refugis climàtics

L’Ajuntament disposa d’una xarxa de llocs públics on refugiar-se de la calor extrema els mesos d’estiu.

Davant l’escalfament global del planeta calen solucions col·lectives, polítiques públiques encaminades, primer, a adaptar el poble a les temperatures que venen, i segon, a posar un granet de sorra per frenar l’escalfament. 

Entre les mesures hi ha modificar el calendari i horaris de les activitats previstes evitant els dies i les franges de més calor. I aprofitar els equipaments municipals que tenen aire condicionat o les zones arbrades amb ombra. Per això, Tiana s’ha adherit a la xarxa de refugis climàtics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Els refugis climàtics interiors, situats en equipaments municipals, disposen de climatització. Els exteriors, en parcs públics, tenen ombres i fonts.

Refugis climàtics adherits a l’AMB

  1. Llar de les persones grans
  2. Biblioteca municipal Can Baratau
  3. Parc de l’Antic Camp de Futbol
  4. Parc Joan Armengol i Moliner
  5. Plaça Salvador Espriu

Refugis climàtics de reforç en cas d’onada de calor

  1. Sala Albéniz
  2. Can Riera
  3. Piscina Municipal
A més, l’AMB i l’Ajuntament de Tiana han fet ventalls per a combatre la calor que es distribuiran en actes públics en exteriors.
 

L'escalfament global

És una crisi galopant a escala planetària i qui no se n’hagués adonat ho ha pogut comprovar els últims estius. El planeta s’escalfa a un ritme cada vegada més ràpid, el canvi climàtic s’accelera, les onades de calor són més freqüents, l’estiu comença abans, i les temperatures van batent rècords sense parar. A Tiana, el problema són sobretot les nits. “De dia, com que estem a prop del mar, les màximes no es disparen a 40 graus com a l’interior de Catalunya, tot i que fa molta xafogor. Però, de nit, si no refresca, costa dormir, i això provoca fins i tot problemes de salut”, explica el meteoròleg Abel Queralt. 

Les dades que ha recopilat deixen clar que l’estiu del 2022 ha estat un infern, i que les temperatures s’han disparat respecte als valors habituals. Al juny, la temperatura mitjana al centre de Tiana va ser de 24,3 ºC, 2,1 graus més que la dels quatre junys anteriors. El juliol (1 grau més, 26,2 ºC) i l’agost (1,6 més, 27 ºC) també van ser més calorosos del que és normal. Màximes i mínimes, juny, juliol i agost, van ser fora del que és normal. “I el problema és que, individualment, poca cosa hi podem fer. De dia, sí que podem evitar les hores de més sol, però, de nit, no hi ha cap més solució que obrir les finestres”, diu Queralt.

Al juny passat, els termòmetres es van enfilar a Tiana dos graus més del que és normal, i van augmentar les nits de calor insuportable.

Les temperatures anormalment altes registrades entre juny i agost deixen clar que cal actuar ara per adaptar-se i per frenar el canvi climàtic

Sala Albéniz

La Sala Albéniz té aire condicionat.

Ves al contingut