Inici > Actualitat > L’Ajuntament de Tiana congela l’IBI per al 2025

L’Impost de Béns Immobles (IBI) que paguen les famílies de Tiana es mantindrà congelat el 2025, i a més, es millorarà la bonificació per a les llars que han instal·lat plaques solars. Ho han aprovat els regidors de Tiana per unanimitat en un ple extraordinari aquest dimarts.

Tot i que l’Ajuntament havia previst una nova actualització, finalment no serà necessària, gràcies al fet que l’exercici del 2023 es va tancar amb més bons números dels que s’havien previst. Això va passar per l’esforç de contenció de despeses que ha fet l’Ajuntament, per exemple, rebaixant el consum energètic dels edificis municipals o reduint el cost dels esdeveniments festius i culturals. I també perquè els ingressos per l’impost sobre construccions —663.850 euros— i per l’impost sobre la plusvàlua —770.432 euros— van superar el dels exercicis anteriors i van millorar les previsions.

No obstant això, el nou càlcul de l’impost sobre la plusvàlua, que s’aplica a tot l’estat per sentències judicials, ha deixat molt tocada l’economia de tots els ajuntaments, i per això, l’alcalde, Isaac Salvatierra, reclama que “l’Estat i la Generalitat prenguin mesures per garantir-ne el finançament”.

Pel que fa a les bonificacions per la instal·lació de plaques solars, un acord pactat entre Junts per Tiana i Junts per Catalunya elimina el topall de 300 euros de bonificació fins a l’exercici del 2028.

Més joves i més pensionistes tindran descompte en la taxa d’escombraries

La taxa d’escombraries que paguen les famílies i els comerços s’actualitzarà l’any que ve perquè la llei obliga a tots els municipis que cobreixi el 100% del cost del servei, i fins ara quedava lluny. A més, l’1 d’agost entrarà en vigor el nou contracte, que contempla una millora de les prestacions i una actualització dels costos i dels salaris dels treballadors. Una flota nova de vehicles i màquines escombradores que faran un millor i més eficient servei de neteja viària.

Per tot això, l’Ajuntament estima que l’any que ve pagarà 598.738 euros per la recollida de les escombraries. Una xifra que seria més alta si Tiana no fos un dels municipis que més recicla de Catalunya —un 78,6% del total de la brossa—, gràcies al sistema de recollida porta a porta. La taxa que pagaran les famílies depèn dels metres quadrats de l’habitatge i del nombre de persones que hi viuen. Per exemple, una parella que visqui en un pis de fins a 90m2 pagarà 127 euros, i una família de 3 membres que visqui en un habitatge d’entre 91 i 120 m2, 152 euros.

Com sempre, hi haurà bonificacions per a les famílies amb un nivell d’ingressos més baix, per les que portin brossa a reciclar a la deixalleria i per a les que formin part de la xarxa de compostatge casolà.

A més, els descomptes per als joves i per als pensionistes es milloren: augmenta el topall màxim d’ingressos, i això farà que arribin a més famílies. Les persones jubilades que cobrin fins un màxim de 27.209 euros l’any pagaran un 40% menys de taxa d’escombraries, i els joves fins a 35 anys amb ingressos de fins a 18.139 euros gaudiran d’un 25% de descompte.

Els canvis en les bonificacions són fruit d’una esmena conjunta de Junts per Tiana i el regidor del PP, que es va abstenir en la votació. Junts per Tiana hi va votar a favor, i el PSC, ERC i el regidor no adscrit, en contra.

Ves al contingut