El ple de l’Ajuntament de Tiana va fer el dimarts 17 d’octubre l’aprovació inicial dels pressupostos municipals per a l’any que ve, de 12,5 milions d’euros, amb 9 vots a favor i 4 en contra. Als vuit regidors de l’equip de govern de Junts per Tiana, s’hi va afegir el del PSC. Junts per Catalunya, el PP, ERC i el regidor no adscrit hi van votar en contra.
L’alcalde, Isaac Salvatierra, va explicar que els pressupostos tenen una “vocació social i comunitària i aposten per la seguretat, l’economia local, l’educació, l’esport i la cultura”.
També va assenyalar que ajudaran a “millorar el benestar i la qualitat de vida, preservar el model de poble, activar projectes pendents i assegurar la sostenibilitat econòmica de l’Ajuntament de Tiana”.
Les inversions creixen fins a l’1,4 milions d’euros, i contemplen actuacions encaminades a acabar projectes que s’han quedat a mitges en els últims anys. Com a exemple, Salvatierra va destacar la pacificació del centre, “inexplicablement congelada”, que deixarà una zona d’accés només per a veïns instal·lant-hi càmeres de control d’accés. També s’acabaran les obres de Can Riera, per consolidar-lo com un dels grans equipaments culturals del poble, i es faran millores pendents a la biblioteca, en especial la climatització de la sala d’actes.
A més dels projectes que convé acabar, hi ha idees noves, com la rehabilitació de la Casa de la Delfina, que serà un punt de trobada del poble educador, amb un espai per a famílies; la reforma de l’antic edifici de Correus, que tindrà un local comercial als baixos, i la construcció d’un gran aparcament a Can Matas per pacificar el centre i impulsar el comerç.
Les inversions estan pensades amb una visió de mandat, d’acord amb el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2023–2027, que l’equip de govern està elaborant, i expliquen l’augment del pressupost en 1,7 milions d’euros respecte al del 2023. Gairebé totes les inversions es financen amb els dos plans de finançament de la Diputació de Barcelona: el Programa de Crèdit Local (que fins ara l’Ajuntament de Tiana no havia demanat mai) i la Caixa de Crèdit, que permeten disposar dels diners sense pagar ni un euro d’interès.
La segona tinent d’alcalde, Susanna Capell, va destacar “els valors que hi ha al darrere del pressupost: el creixement sostenible, un estil de vida saludable, la llibertat, la seguretat, la diversitat, la transformació urbana, els drets civils, econòmics i socials, i la vida comunitària”.
Acord pel medi ambient
L’equip de govern de Junts per Tiana va aconseguir sumar el vot del PSC, gràcies a un acord per implementar polítiques de mitigació del canvi climàtic. En els pròxims dotze mesos, l’Ajuntament farà un diagnòstic dels compromisos que ja ha assumit en aquesta matèria, i dissenyarà un calendari per posar-los en marxa en els tres anys següents.
En el capítol d’ingressos, destaca l’actualització de l’impost de béns immobles (IBI), que se situarà al nivell de municipis veïns, com Alella. Per ajudar les famílies que tinguin problemes per pagar-lo, l’Ajuntament incrementa la partida d’ajudes directes fins als 65.000 euros.
“Model de poble”
Amb l’actualització de l’IBI, Tiana compensa la caiguda de l’impost de construccions, que s’ha reduït molt, perquè el poble ha deixat de créixer, i la disminució de l’impost de la plusvàlua, després de les sentències del Tribunal Constitucional que ha deixat molt tocades les arques de tots els consistoris de tot l’Estat. Ara, els ajuntaments no només ingressen menys per l’increment del valor en la venda de pisos sinó que, a més, han de retornar els diners que van cobrar de més durant anys –l’últim exercici, l’Ajuntament ha hagut de pagar per això 574.000 euros–.
El canvi també servirà per refermar el “model de poble”, un poble que no vol créixer indefinidament i basar els ingressos en el totxo, sinó un poble on es preservi, per sobre de tot, la qualitat de vida.
Els arguments dels ‘nos’
Per aquesta actualització de l’IBI, Junts per Catalunya, el PP, ERC i el regidor no adscrit van votar en contra els pressupostos i també en contra de les ordenances fiscals per a l’any que ve, punt en què el PSC es va abstenir.
La regidora de Junts per Catalunya, Montse Torres, va defensar que la revisió de l’IBI fos progressiva (la meitat, el 2024, i l’altra meitat, el 2026), i va criticar la comparació amb Alella: “ells tenen una Policia Local de 22 agents, i nosaltres, de 18”, va dir. Va reclamar algunes inversions no contemplades als pressupostos, com l’arranjament del camí Baix d’Alella i la millora de la carretera de Can Gaietà a la Virreina, però també va admetre que “ara caldria un moment d’austeritat a l’Ajuntament”.
En aquesta línia, el regidor del PP, Diego Parra, va dir: “No entenem com abans de prendre una mesura tan impopular com la pujada d’impostos no han fet un pla de contingència”. Parra va subratllar que és “la primera vegada que el PP vota en contra d’uns pressupostos a Tiana” i és així, va dir, perquè “l’equip de govern no ha tingut la voluntat d’arribar a un acord”.
ERC també troba que l’Ajuntament s’hauria d’estrènyer el cinturó. “Vostès no han fet cap esforç per reduir les despeses i ho han traslladat tot als ciutadans”, va dir el regidor, Alex Van Boven. En concret, va demanar menys diners per a la programació cultural: “Les despeses del cicle festiu estan sobredimensionades per les capacitats de Tiana”.
Actualització de l’IBI
De tota manera, va remarcar alguns punts positius del pressupost, com l’augment d’inversions en igualtat i en promoció educativa, entre d’altres, i el projecte “per solucionar els problemes de la piscina municipal”.
El regidor no adscrit, Albert Sales, va criticar l’increment de les inversions que contempla el pressupost aprovat i, sobre l’actualització de l’IBI, va dir que és “desmesurada, tenint en compte que l’equip de govern no fa cap esforç per contenir la despesa”.
Tot i compartir “alguns punts” amb la resta de portaveus de l’oposició, el regidor del PSC, Miquel Santiago, va recordar que, “sense pressupostos, l’Ajuntament no pot tirar endavant”, i per això, “èticament”, va decidir votar-hi a favor. També va retreure a la resta de líders de l’oposició que no presentessin cap pressupost alternatiu.
No pujava des del 2005
Salvatierra creu que, si no hi ha cap alternativa sobre la taula, “és perquè és impossible”. Va recordar que, des del 2021, l’Ajuntament té un pla de viabilitat que adverteix que les finances públiques depenen massa d’“ingressos volàtils”, com l’impost de construccions i el de plusvàlues que, en els últims anys, no han deixat de caure.
I va recordar que l’IBI no puja a Tiana des del 2005. Per posar un exemple, en el mateix període, Barcelona l’ha incrementat un 62%. “És llarguíssima la llista de serveis que l’Ajuntament presta ara que el 2005 no prestava, des del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) fins a l’habitatge públic i el canguratge escolar”.
“No és normal que en 18 anys ningú hagi tingut en aquest Ajuntament la valentia d’apujar l’IBI”, va concloure l’alcalde.
Controlar despeses
Recollint les propostes de l’oposició, Salvatierra es va comprometre a “controlar les despeses”, per exemple reduint els contractes menors i augmentant les licitacions, i a vigilar “l’execució pressupostària”, és a dir, mirar que els diners previstos al pressupost no es gastin si no és estrictament necessari.