Inici > Actualitat > El protocol contra les violències sexuals s’activa aquesta Festa Major

Tiana ha fet un pas important per ser un poble més segur i més compromès contra les violències sexistes i LGTB-fòbiques. L’Ajuntament ha aprovat un protocol d’actuació en espais festius, que, segons la regidora d’Igualtat, Eulàlia Serrat, és tota una “fita de poble”, perquè és fruit d’un treball col·lectiu.

El protocol es presentarà just abans de la festa major de Sant Cebrià, el dimecres 13 de setembre a les 18.30 a Can Riera, i s’aplicarà ja durant els actes de nit.

Però, de fet, és la culminació d’una feina que va començar en mandats anteriors, de les mesures adoptades en les últimes festes —especialment amb la instal·lació del punt lila—, i de la implicació de les entitats.

Diàleg amb les entitats

La consultoria especialitzada Noctàmbul@s ha redactat el protocol després d’un procés de diàleg amb el Consell d’Igualtat, amb les entitats implicades en les festes de Tiana (l’AEiG Roger de Flor, Descorxats, la colla de diables Trempera Nostramu i ABAT) i amb persones a títol individual.

“Era imprescindible que la gent que protagonitza i viu les festes hi participés i s’hi impliqués”, explica la regidora.

El protocol es desplegarà en tres graus diferents, segons la festa de què es tracti i el volum de gent que pugui reunir. S’aplicarà en nivell baix en les accions de les entitats culturals i socials que es fan al llarg de l’any; en un nivell mitjà, pel Carnestoltes, per Sant Joan i per la castanyada, i en el nivell més alt, per la festa major de Sant Cebrià i per la festa major petita de Sant Antoni i el Tast Tiana.

Per les festes majors, el desplegament més extens del protocol implica que hi hagi un punt lila i que es comuniqui el compromís contra les violències masclistes, cosa que, per Sant Cebrià, es farà per la megafonia en una falca amb la veu de Vicco.

També obliga a fer una planificació prèvia: les entitats que hi participen han d’estar adherides al protocol i cal que es coordinin abans amb els tècnics de l’Ajuntament encarregats de vetllar-lo.

Els actes i els espais

Contempla també que la programació de la festa estigui feta amb perspectiva de gènere i que els espais estiguin dissenyats per ser segurs, per exemple, amb més il·luminació.

Les víctimes d’agressions es poden dirigir al punt lila. I, si una persona n’és testimoni, cal que ofereixi ajuda a la persona agredida i l’acompanyi si li fa falta. Si hi ha violència física o força, cal que avisi al punt lila, a la policia local o al 112. Tot plegat, diu Serrat, ha de servir “perquè tothom se senti segur i tranquil a la festa major”.

Ves al contingut