Antigament, Tiana era terra de vinyes. Amb el pas dels anys, els cultius s’han anat perdent, i ara l’Ajuntament estudia accions per recuperar-ne i lligar-los amb els orígens del poble. El govern municipal és conscient que hi ha molts boscos no gestionats. Convertir-los en terrenys de cultiu de vinya i horta serviria per treure més profit del potencial que dona formar part de la DO Alella i, a la vegada, minimitzar el risc d’incendi durant els mesos de calor.
Treball de camp
En aquest escenari, l’Ajuntament ha encarregat un estudi dels boscos no gestionats del poble. Un expert està estudiant, terreny per terreny, en quines zones abandonades s’hi podrien impulsar nous cultius. La idea és tenir-les localitzades per obrir una fase de negociació amb propietaris i fer que s’obrin a llogar-los a agricultors i viticultors disposats a transformar-los.
Premi a la millor carta
L’alcalde, Isaac Salvatierra, veu l’impuls de noves vinyes al poble com una bona manera d’estrènyer vincles amb la DO Alella, però assegura que “cal anar més enllà”.
Per això, el govern ha impulsat altres accions amb la idea d’implicar-hi més sectors de la població. En aquesta línina, neixen els premis Sauló: 2.000 euros per a la millor carta de vins en restaurants de Tiana i, 2.000 més, per als bars. “Volem que la restauració es cregui la DO perquè ara mateix sí que veiem que n’hi ha que incorporen algun vi del poble, però no n’hi ha massa. I confiem que els premis siguin una manera d’incentivar que els restauradors actualitzin les cartes i apostin pel quilòmetre zero”, comenta l’alcalde.
Atreure famílies de l’entorn de Barcelona
L’Ajuntament també vol crear un paquet ecoturístic per farcir d’activitats i propostes els caps de setmana. “Volem que cridar l’atenció de públic familiar de l’àrea metropolitana perquè vinguin a passar un dissabte o diumenge”, diu l’alcalde. Per això, treballen un pla per combinar comerç, restauració i portes obertes dels productors amb propostes de cultura i música al carrer.