Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Aprovat el pressupost 2023. El segon, en només mig any

Tiana podrà afrontar el 2023 amb seguretat i estabilitat, i el pressupost podrà entrar en vigor al gener. Els comptes han arribat a temps, i s’han aprovat al ple municipal, amb 8 vots a favor (Junts per Tiana, PSC i Junts per Catalunya), una abstenció (regidora no adscrita) i 3 vots en contra (ERC). És el segon pressupost que aprova l’equip de govern en mig any. “Vam haver de fer el del 2022, perquè l’anterior govern no l’havia pogut aprovar, i ara el del 2023, i això ha suposat un gran esforç de l’equip d’intervenció i de totes les àrees municipals”, explica l’alcalde, Isaac Salvatierra. Gràcies a aquesta feina, coordinada pel regidor d’Hisenda i Personal, Antonio Sánchez, Tiana podrà afrontar l’exercici del 2023 amb totes les garanties.

Creixement moderat

El pressupost creix un 0,9% fins als 10,7 milions d’euros. Segons Salvatierra, el pressupost és “una aposta per millorar la qualitat de vida dels tianencs i tianenques, enfortir les polítiques comunitàries, de poble viu, i continuar acostant l’Ajuntament a la ciutadania”.

Els comptes contemplen el reforç de la seguretat, amb un increment del 6,1%, que permetrà ampliar la plantilla de la Policia Local i millorar el sistema de vigilància a través de càmeres.

I la ciutadania notarà també el canvi en el servei de recollida d’escombraries: creix la dotació, i els contenidors es podran buidar més sovint.

Hi ha 200.000 euros en inversions, que podran créixer al llarg del 2023, però que ja d’entrada contemplen la reforma integral de la coberta del pavelló esportiu, les obres a Cals Frares per adequar l’espai dels escoltes, i la creació d’un canal multiplataforma a Ràdio Tiana.

 Posició dels grups

Al ple del 29 de novembre, el portaveu del PSC, Albert Sales, va destacar que “queden congelades totes les taxes” amb l’objectiu de “no incrementar la pressió fiscal i fer que els efectes de la inflació no afectin ni a les famílies ni a les empreses de Tiana”.

En nom de Junts per Catalunya, Montse Torres també va destacar que no s’hagi apujat l’IBI, i va demanar, entre altres coses, “aparcament fàcil” per als comerços. “Animem l’equip de govern a no posar fre, i a correspondre a aquesta oposició col·laboradora”, va dir, per justificar el seu vot a favor.

La regidora no adscrita, Marta Guàrdia, es va abstenir, i ho va justificar perquè “és un pressupost continuista”, i va reclamar un augment de les partides d’Igualtat i de Joventut.

La portaveu d’ERC, Marta Martorell, va dir que troba a faltar “perspectiva de gènere” al pressupost i va vaticinar que “no es compliran els ingressos de plusvàlues”, que troba “irresponsables”. També va retreure a l’equip de govern que no “hagi complert la promesa de fer el pressupost des de zero”.

L’alcalde, Isaac Salvatierra, va reiterar la voluntat de canviar la manera de fer el pressupost en el futur. “Ja té una mirada feminista, però volem fer un canvi metodològic per calcular la perspectiva de gènere i també la transformació energètica”. “És un repte que ens queda pendent”, va concloure.

Les inversions que vindran

PRUDÈNCIA

El pressupost contempla 200.000 euros d’inversions, però la xifra podrà créixer al llarg de l’any que ve, quan s’hi incorporin més diners, provinents d’ajuts d’altres administracions i del superàvit del 2021.

ECONOMIA CIRCULAR

L’empresa concessionària del servei d’aigües té compromesa una inversió important per millorar la xarxa, i hi ha una ajuda prevista de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per millorar la recollida selectiva. Tots dos projectes van en la línia de pensar la Tiana del futur i impulsar l’economia circular.

AJUTS EUROPEUS

La convocatòria dels fons Next Generation de la Unió Europea per incentivar l’economia després de la pandèmia donaran encara un altre impuls als comptes municipals.

Com es notaran els pressupostos del 2023

 

PREVISIONS ECONÒMIQUES

UNA INFLACIÓ ALTA

Igual que les famílies i les empreses, l’Ajuntament també nota els efectes de la inflació, que ja ha impactat el 2022 sobretot en els consums elèctrics.

MENYS PLUSVÀLUES I CONSTRUCCIONS

És previst que l’alça dels tipus d’interès freni les noves construccions, i això impacti en les taxes.

MÉS RECAPTACIÓ PER IBI

Pel creixement natural de la població de Tiana.

MÉS AJUTS D’ALTRES ADMINISTRACIONS

En especial, dels fons Next Generation de la UE.

SOSTENIBILITAT ECONÒMICA I MEDIAMBIENTAL

No s’inclouen al pressupost però s’han de tenir en compte algunes ajudes directes d’altres administracions, que serviran per impulsar polítiques a llarg termini per tenir un poble més sostenible des de tots els punts de vista.

NOVA TEULADA PER AL PAVELLÓ POLIESPORTIU

La inversió més gran del pressupost del 2023 de Tiana servirà per fer una reforma integral de la coberta del pavelló poliesportiu municipal.

L’obra és urgent, perquè hi ha goteres, i cal posar al dia tota la teulada. Un cop acabats els treballs, el pavelló podrà ser un espai multiusos, que serà de gran utilitat per als clubs esportius del municipi, i també per fer-hi activitats lúdiques o culturals a cobert.

A més, la teulada es cobrirà amb plaques solars.

ÉS FREQÜÈNCIA DE RECOLLIDA DE LES ESCOMBRARIES

El pressupost del 2023 contempla un augment de la partida de la recollida d’escombraries, cosa que ha permès millorar el contracte amb l’empresa concessionària.

Amb un lleuger increment de la dotació econòmica, s’augmentarà la freqüència de buidatge dels contenidors.

L’objectiu és lluitar contra l’abandonament de bosses a la via pública i, en general, contra l’incivisme, i tenir un poble més net.

OBRES AL LOCAL DEL CAU

A Cals Frares, s’hi estan construïnt un mòduls per a entitats. Ara mateix, hi ha en marxa les obres del segon i el tercer mòdul.

El primer, que és el de l’Agrupament Escolta i Guia Roger de Flor, tenia problemes de construcció i s’inundava. Ara, una inversió de 40.000 euros del pressupost del 2023 permetrà arreglar aquests problemes.

MÉS SEGURETAT I MILLOR MOBILITAT

L’increment del 6,1% en la partida de seguretat permetrà ampliar la plantilla de la Policia Local i impulsar el model de policia de capçalera, i millorar el sistema de càmeres de videovigilància per dissuadir dels robatoris a l’interior d’habitatges.

Skip to content