Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > 25 anys de la biblioteca. Can Baratau, la lluita per l’accés a la cultura

“Per fi, diu tothom”. El 19 de juny de 1998, s’inaugurava a Tiana la biblioteca Can Baratau. Qui en va ser el primer comissionat, l’enyorat Jaume Domènech, escrivia a la revista Pel bé de Tiana el clam que es repetia pels carrers del poble. La biblioteca havia estat una reivindicació popular des de mitjan anys setanta. Però una sèrie d’entrebancs burocràtics, picabaralles polítiques i promeses incomplertes la van anar postergant fins que “per fi” va arribar el dia.

Anys de reivindicacions

El govern tripartit que es va constituir a Tiana el 1995, encapçalat per l’alcalde Ferran Vallespinós, va aconseguir tallar la cinta de la nova biblioteca de Can Baratau ara fa justament 25 anys.

El diumenge 18 de juny, tota la comunitat de lectores i lectors i l’equip que la gestiona ara van celebrar les noces d’argent en una festa popular, que va comptar amb els gegants de Tiana, i amb un homenatge a la bibliotecària tianenca Concepció Carreras, que juntament amb Mercè Millan, en va fer la conceptualització tècnica durant la dècada dels 90.

Carreras, nascuda el 1927, va fer de cap tècnic de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona, després de tota una vida dedicada a la biblioteca pública. A més a més, és autora de diverses obres. Ella havia previst que la biblioteca tingués una zona d’adults i una altra d’infants, un espai per a audiovisuals i un fons de fins a 8.000 volums. Quan va obrir portes, el 1998, Can Baratau era com Carreras l’havia imaginat, i fins i tot més completa: als prestatges, hi tenia 10.000 llibres, i totes les innovacions tecnològiques de l’època, que van permetre que, des del primer dia, estigués connectada en xarxa i fos un centre cultural popular i accessible.

“Ja fa molt de temps que les biblioteques han deixat de ser només espais d’estudi i de silenci i s’han convertit en llocs de trobada”, diu la directora, Pilar Aznar.

 

Ara, 25 anys després, la biblioteca té un grup d’usuaris consolidat i es prepara per assumir un repte majúscul: ser un model d’adaptació als temps digitals i la punta de llança del programa municipal Tiana llegim. L’Ajuntament vol convertir la lectura en una activitat transversal dins i fora la biblioteca, fins i tot prescrivint llibres al consultori per millorar la salut de la gent i la vida comunitària.

Skip to content