Inici > Serveis > Vida sostenible > Refugis climàtics

L’Ajuntament treballa en una xarxa de llocs públics on refugiar-se de la calor extrema els mesos d’estiu

És una crisi galopant a escala planetària i qui no se n’hagués adonat ho ha pogut comprovar els últims estius. El planeta s’escalfa a un ritme cada vegada més ràpid, el canvi climàtic s’accelera, les onades de calor són més freqüents, l’estiu comença abans, i les temperatures van batent rècords sense parar. A Tiana, el problema són sobretot les nits. “De dia, com que es-tem a prop del mar, les màximes no es disparen a 40 graus com a l’interior de Catalunya, tot i que fa molta xafogor. Però, de nit, si no refresca, costa dormir, i això provoca fins i tot problemes de salut”, explica el meteoròleg Abel Queralt. 

Les dades que ha recopilat deixen clar que l’estiu del 2022 ha estat un infern, i que les temperatures s’han disparat respecte als valors habituals. Al juny, la temperatura mitjana al centre de Tiana va ser de 24,3 ºC, 2,1 graus més que la dels quatre junys anteriors. El juliol (1 grau més, 26,2 ºC) i l’agost (1,6 més, 27 ºC) també van ser més calorosos del que és normal. Màximes i mínimes, juny, juliol i agost, van ser fora del que és normal. “I el problema és que, individualment, poca cosa hi podem fer. De dia, sí que podem evitar les hores de més sol, però, de nit, no hi ha cap més solució que obrir les fines-tres”, diu Queralt.

Les temperatures anormalment altes registrades entre juny i agost deixen clar que cal actuar ara per adaptar-se i per frenar el canvi climàtic

Per això, calen solucions col·lectives, polítiques públiques encaminades, primer, a adaptar el poble a les temperatures que venen, i segon, a posar un granet de sorra per frenar l’escalfament. Primer: l’adaptació. El 17 de juliol, l’Associació Esportiva Sala 5 Tiana va organitzar un torneig de futbol sala al pavelló. “La calor era insuportable, i allà mateix vam veure que potser l’any que ve haurem de buscar una altra data”, explica el regidor d’Esports i de Transició Energètica, Albert Sales. I adverteix que no només es tracta de modificar el calendari de les activitats previstes, també es tracta, per exemple, d’aprofitar els equipaments municipals que tenen aire condicionat o les zones arbrades amb ombra. Per això, Tiana s’ha adherit a la xarxa de refugis climàtics de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. “Primer, identifiquem els llocs on s’està bé quan fa calor, com la biblioteca, que té climatització, i després hem de mirar de garantir que estiguin oberts durant tot l’estiu, també a l’agost”, diu.

Al juny passat, els termòmetres es van enfilar a Tiana dos graus més del que és normal, i van augmentar les nits de calor insuportable.

L’estratègia també passa per millorar els accessos a la piscina municipal. Aquest estiu, alguns dies ha hagut de penjar el cartell de complet, quan s’ha arribat a l’aforament màxim, que és de 430 persones. De cara a l’estiu que ve, l’Ajuntament estudia canviar el model de gestió i renovar l’aplicació per fer les reserves. I potser caldrà també ampliar la temporada d’obertura, que aquest any ja s’ha allargat quinze dies. I segon: frenar l’escalfament.

Sala Albéniz

La Sala Albéniz té aire condicionat.

Skip to content