Search
Close this search box.
Inici > Actualitat > Engega el projecte Tiana, poble cuidador

L’Ajuntament de Tiana impulsa una xarxa comunitària cuidadora en el municipi per contribuir al fet que totes les persones puguin cuidar i sentir-se cuidades i acompanyades al llarg de la vida. El ple va aprovar la incorporació de Tiana a la xarxa de comunitats cuidadores Pobles que cuiden, com un dels municipis promotors de la xarxa col·laborativa. Es tracta d’un model de col·laboració comunitària impulsat per veïns i veïnes, amb el suport de les institucions i Ajuntaments, que respon al creixement de la solitud i la pèrdua de les connexions entre les persones de barris, pobles i ciutats.

Pobles que cuiden el que fa és oferir-nos una plataforma perquè puguem desenvolupar el model de poble que tenim. El poble viu és una comunitat de gent que es cuida coordinadament, sota un mateix paraigua, que treballa per no deixar ningú enrere i per fer-ho comptem amb el suport d’una associació”, va explicar la regidora Eulàlia Serrat durant el ple municipal.

Aquest nou projecte ha de donar les eines als diferents agents de la comunitat per “poder enllaçar-se per donar més abast i més repercussió a aquelles iniciatives que ja existeixen a Tiana i per generar iniciatives noves que permetin enfortir la ciutadania i tenir un poble més vinculat entre si”, va afegit Serrat.

L’alcalde, Isaac Salvatierra, i la regidora Eulàlia Serrat, van explicar el projecte al conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, durant la seva visita a Tiana el passat 15 de juliol.

Actualment, el projecte es desenvolupa a Alella i està començant a Sant Feliu de Llobregat. I a partir del ple extraordinari del 18 de juliol s’ha posat en marxa ja a Tiana amb el conveni que permet l’inici de la xarxa amb la constitució del grup impulsor, que començarà a treballar el mes de setembre. Un acord que promou canvis en creences, pràctiques i polítiques públiques a partir de tres àmbits d’intervenció: provisió de cura i acompanyament, capacitació, i educació i sensibilització.

L’acord, aprovat amb els vots a favor de Junts per Tiana i el PSC, té per objectiu posar en valor les cures com a dret social i impulsar polítiques locals en l’atenció a les cures en la comunitat, des de la corresponsabilitat i la innovació social.

Al setembre engegarà el grup motor que ha de posar en marxa el projecte, “un model de suport mutu per tenir un poble on tothom pugui cuidar i ser cuidat, i que aquestes cures es puguin fer d’una manera organitzada, amb una articulació que sigui sòlida i estigui sistematitzada, que acceleri els processos i que, en participar-hi tothom que ho desitgi, aquests processos també quedin democratitzats”, va explicar la regidora Eulàlia Serrat durant el ple.

Cuidar i ser cuidat

L’objectiu és promoure accions i impulsar polítiques públiques per fomentar la dignitat i l’autonomia de les persones des de la lògica de la prevenció; mostrar el valor positiu de la cura, i contribuir a avançar en equitat en la distribució social del treball de cures, així com en la seva professionalització i dignitat i impulsar el reconeixement i facilitar suport i acompanyament a les persones que cuiden, de forma professional o no.

Davant la realitat existent d’envelliment de la població, l’Ajuntament ha volgut reconèixer la cura com un valor públic que ha d’esdevenir en un dret social i de ciutadania, garantint les condicions perquè totes les persones puguin donar i rebre cura adequada a les seves necessitats i projectes de vida, i en el context de les seves comunitats.

Les fases del projecte

  • Establir l’equip impulsor
  • Radiografiar el municipi i la comunitat
  • Definir el propòsit i les prioritats
  • Fertilitzar, generant energia comunitària
  • Definir el pla de finançament i de sostenibilitat
  • Establir la Xarxa Comunitària Cuidadora
  • Aprovar el Manifest Institucional
  • Llançar la Plataforma Digital ‘Pobles que cuiden’
  • Elaborar i impulsar el Pla d’Acció anual.

El projecte ha rebut el suport econòmic de….

Skip to content