Notícies

Dimarts, 19 de gener del 2016

Enric Morist, president de la Creu Roja a Catalunya: “A hores d’ara desconeixem quantes persones refugiades acollirem

REF 01

Ho ha dit en una xerrada sobre la crisi dels refugiats a la biblioteca Can Baratau 

Aquest dilluns la biblioteca de Can Baratau ha quedat petita per acollir al públic de la xerrada sobre la crisi de refugiats que ha fet el director de la Creu Roja a Catalunya Enric Morist.

Un dels punts d’aquesta xerrada ha estat la manca d’informació pel que fa a l’arribada de persones refugiades a l’Estat espanyol, a Catalunya i, evidentment, a Tiana. S’ha explicat que l'Estat Espanyol es va comprometre a rebre 18.000 refugiats però fins ara només n’han arribat 18 dins del pla d’acollida. A hores d’ara es continúa desconeixent quantes persones acollirà Catalunya i quantes d’aquestes vindrien a Tiana. Malgrat això, Morist ha explicat que la Creu Roja ja té planificat un programa d’acollida: es farà, ha dit, en dues fases: una d’acollida pròpiament, i una altra d’integració.

El pla de Creu Roja Catalunya preveu distribuir les persones refugiades de forma heterogènia pel territori tenint en compte la seva procedència (entorn rural o ciutat) i la formació que tinguin.
En números reals, això implicaria rebre unes 20 persones per municipi, cosa que equival a 4 famílies.

El president de la Creu Roja a Catalunya ha agraït les mostres d’interès i solidaritat que han fet arribar, tots aquests mesos, força entitats i molts ciutadans i ciutadanes de Tiana.

Morist també ha explicat que a les persones refugiades que arribin, també se’ls donarà un permís de treball. Serà només pels admesos al programa d’acollida de l’Estat. Es preveu que pugui ser un tema controvertit ja que, aleshores, un tipus de refugiat seguirà sent “il·legal” i un altre tipus tindrà, en canvi, documentació i permís de treball.

La Creu Roja “demana voluntat de tot l’Ajuntament, no només de l’equip de govern, i ajuda” -explica- “de les entitats socials del municipi i dels voluntaris”.

Algunes dades per la reflexió:

- Des que es va publicar la foto viral on sortia l’infant Ailan mort a la costa, han perdut la vida més de 140 nens i nenes. 

- L’hivern ha arribat de ple als Balcans, on esperen milers de persones, a l’aire lliure, per poder passar a altres països europeus. Ara, les temperatures poden assolir els 10 graus sota zero.

- L’Estat Espanyol es va comprometre a rebre 18.000 refugiats. Fins ara només n’han arribat 18 dins del pla d’acollida.

Visita a l'enllaç adjunt la web que ha fet l'Ajuntament de Tiana per coordinar la cooperació amb les persones refugiades.