Notícies

Dijous, 12 de gener del 2017

El negre està de moda

novel·la negra

Festivals com el Tiana Negra proliferen a Catalunya 

L'èxit d'alguns festivals com el BCNegra o el Tiana Negra ha provocat que moltes zones de Catalunya hagin decidit retre el seu particular homenatge al gènere de lladres i serenos. Vilassar de Mar, Cubelles o l'Espluga del Francolí són alguns dels municipis que s'han sumat a aquesta moda.

La literatura negra està vivint el seu moment de glòria. Una mostra evident és l'èxit que han tingut les quatre edicions del Tiana Negra que s'han celebrat fins aquest any. El festival tianenc és un dels festivals amb més trajectòria dintre de Catalunya, però les ànsies d'expansió del gènere policíac i la seva popularitat entre els lectors han provocat que molts altres territoris catalans hagin creat els seus propis festivals.

Un bon exemple al Maresme és Vilassar de Mar, que amb el seu festival "Vilassar de Noir" vol retre homenatge a les novel·les, el cinema, el còmic, el teatre i la música del gènere negre. La primera edició d'aquesta trobada artística es va celebrar el passat mes de novembre a l'Espai Cultural Can Bisa.

Amb un nom semblant, Cubelles 
Noir va néixer el 2016 amb la voluntat de donar un to de feminitat a un gènere que ha estat tradicionalment masculí. De fet, les nominades als seus premis a la millor novel·la en català i en castellà només eren dones. Entre les seleccionades del passat mes d'agost es trobava, per exemple, una assistent habitual al Tiana Negra: Margarida Aritzeta.

El 2016, per tant, ha estat essencial pel gènere policíac, ja que també ha vist néixer el 1r Festival de 
Novel·la Negra i Criminal de Lleida. Sota el lema "El Segre de negre", aquesta trobada pretenia posar l'accent en la novel·la negra de les Terres de Ponent i destacar també als bloguers, els llibreters i els editors.

Un altre municipi que compta amb una mica més experiència amb el gènere negre és l'Espluga de Francolí, que ja ha celebrat dues edicions del seu festival "El Vi fa Sang". Un esdeveniment que, 
a l'igual que el Tiana Negra, se centra principalment en la producció literària en català, maridant la novel·la policíaca amb un bon vi. L'any passat, a més, el festival va retre homenatge al gran Henning Mankell en un acte on va participar l'actual director del Tiana Negra, Sebastià Bennasar.

Però si hi 
ha un festival sobre aquest gènere consolidat a Catalunya, aquest és el BCNegra. Entre el 26 de gener i el 4 de febrer d'aquest 2017, aquesta trobada a la ciutat comtal organitzarà la seva dotzena edició, tota una fita a l'àmbit català.

Tot i així, fora de les fronteres catalanes, també trobem altres homenatges al gènere negre que demostren la seva popularitat i la proliferació de 
novel·les en llengua catalana. El cas més clar és el del València Negre, que ja porta quatre edicions i, enguany, celebrarà el seu cinquè aniversari. Una antiguitat idèntica a la del Tiana Negra.