Comunicats

Dimarts, 30 d'agost del 2016

Plaga a Tiana de la Mosca Blanca (Dactylopius opuntiae)

S'estan planificant treballs d'actuació per reduir les molesties d'aquests insectes.

Ja fa algunes setmanes que els veïns i veïnes de Tiana han detectat una forta presència d’unes petites mosques amb ales blanques que surten de nit atretes per les llums i que el matí següent moren. Un cop rebuda l’alerta de la presència d’aquest insecte per part dels veïns, des de l’Ajuntament de Tiana es procedeix a enviar una mostra d’aquests insectes als Serveis Territorials a Barcelona del  Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, perquè  confirmin de quin insecte es tracta, d’on surt i com es pot actuar al respecte.

La mostra enviada a analitzar contenia mascles de Dactylopius opuntiae, els quals són insectes alats, en contraposició a les femelles que no tenen ales, per la qual cosa, els insectes que han causat les molèsties als veïns a l’entrar a les seves cases, són mascles, ja que són els únics que volen. Els mascles d’aquesta espècie no disposen d’aparell bucal, conseqüentment no tenen capacitat de provocar picadures a les persones. A més tenen un període de vida curt, per la qual cosa en poc temps, possiblement  unes dues setmanes.

La Dactylopius opuntiae (Sternorrhyncha: Dactylopiidae), coneguda com la caparreta vermella de l'opuntia (Figuera de moro)  va ser detectada per primer cop a la península ibèrica l’any 2007, a Múrcia. Des de llavors la seva expansió ha estat ràpida seguint les comarques litorals, i s’ha estès des del punt d’introducció cap al sud a les províncies d’Almería, Granada, Cádiz i Málaga, i cap al nord a la comunitat Valenciana i a Catalunya, on al novembre de 2014 es detectaren les primeres figueres de moro afectades al Parc Natural de Collserola a Barcelona.

Malgrat que el període de vida d’aquests insectes sigui molt curt i veient les afectacions i molèsties que generen entre els veïns i veïnes de Tiana, des de l’Ajuntament s’estan planificant els treballs d’actuació per tal de reduir les molèsties que aquests insectes ocasionen.

En qualsevol cas la recomanació que podem fer és que si localitzeu Opunties afectades dins de terrenys de la vostre propietat, arrenqueu-les i enterreu-les al mateix lloc per no propagar la plaga. En el cas que l’afectació no sigui molt gran, netejar les pales de l’Opuntia amb aigua i sabó retirant tot el fong que s’hi pugui trobar.

Per més informació consulteu el document adjunt.