Comunicats

Dilluns, 23 d'abril del 2018

Avís preventiu per nivells moderats de contaminació de l'aire

contaminacio at
La persistència de la intrusió de pols africana porta a declarar un episodi per alta contaminació de partícules a 40 municipis de la conurbació de Barcelona

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha emès un avís preventiu per nivells moderats de contaminació de l'aire pel contaminant PM10 arran de l'alt nivell de partícules en suspensió PM10 registrat per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) a causa de la presència d'una intrusió de pols africana des de divendres i per la previsió dels models de dispersió de contaminants per aquest dilluns.

La previsió a 24 hores del Servei de Vigilància i Control de l'Aire de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic indica que els nivells es mantindran elevats i que es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant aquest dilluns, donat que es preveu que la intrusió de pols africana que es produeix des de divendres persistirà i les condicions de dispersió no milloraran significativament.

Per tot això, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic recorda que sempre que hi hagi un avís de superació dels nivells d’ozó o es declari un episodi ambiental per diòxid de nitrogen o per partícules, cal extremar les precaucions i la vigilància amb els grups de població especialment sensibles, i aconsella no fer esforços físics prolongats a l'aire lliure, evitar el consum de tabac i reduir l'estona que es passa en espais a l'aire lliure.

Igualment, per reduir els nivells de contaminació, es recomana evitar els desplaçaments innecessaris amb vehicle motoritzat, utilitzar el transport públic o el mitjà de transport menys contaminant i fer els desplaçaments a peu, en bicicleta  o en transport públic.

La persistència de la intrusió de pols africana porta a declarar un episodi per alta contaminació de partícules a 40 municipis de la conurbació de Barcelona

Els nivells de partícules PM10 són elevats a tot Catalunya i cal moderar l’activitat física a l’aire lliure, sobretot la de persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars

La Generalitat recomana desplaçar-se a peu o amb bicicleta, utilitzar el transport públic, reduir els desplaçaments amb vehicle privat, realitzar una conducció eficient

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha declarat un episodi d’alta contaminació per partícules als 40 municipis de la regió  metropolitana de Barcelona que constitueixen l’àmbit d’aplicació del Pla d'actuació per a la Millora de la Qualitat de l'Aire. Aquests municipissón: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.
 
La mesura es pren a causa de la intrusió de pols africana que ens afecta des de dissabte, i que ha fet augmentar la concentració de partícules en supensió en l’aire. Dilluns es va activar un avís preventiu i durant quatre dies consecutius s’han enregistrat superacions del valor límit diari a més d’una estació.
 
Actualment s’estan mesurant nivells elevats de PM10 en diverses estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). Ahir, dimecres, dues estacions, Barcelona (Gràcia-Sant Gervasi) i Montcada i Reixac, van superar el valor de referència diari per a les PM10, que és de 50 micrograms per metre cúbic. La previsió indica que es manté la situació del risc de superació del llindar establert.
 
Reduir la generació i la resuspensió
 
L’activació d’episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire. A més de gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, s’informa la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar i s’emeten consells generals a través del CECAT i de l’ATM; a més d’instar a les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.
 
En concret, es recomana a la ciutadania:
 
•      Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
•      Utilitzar el transport públic.
•      Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc.
•      Utilitzar el cotxe compartit.
•      Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
•      En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
•      Regular la climatització de les llars.
•      Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
•      Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.
 
De forma paral·lela, s’insta els municipis a aplicar el màxim nombre d’aquestes mesures:
 
  • Realitzar campanyes de comunicació intensiva, amb els mitjans de comunicació local, per explicar la situació.
  • Introduir missatges informatius relatius a la situació a les pantalles d'informació variable.
  • Incrementar el reg de carrers.
  • Suspendre qualsevol activitat potencialment generadora de pols mentre duri el període d’episodi ambiental de contaminació, sempre que sigui tècnicament possible.
  • Prohibir l’ús de bufadors, radials sense aspiració focalitzada o humidificació, i en general totes aquelles eines que puguin aixecar pols.
  • Restringir les operacions d’asfaltar o enquitranar els carrers.
  • Regular  la climatització en comerços i serveis municipals.
  • Incrementar el control de les activitats industrials on la competència és municipal.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha encarregat de comunicar a determinades instal·lacions industrials que no realitzin processos com arrencades i postes a punt que no siguin imprescindibles i es pugin endarrerir.
 
Els nivells de partícules són elevats a tot el territori. Per aquest motiu és convenient, segons el protocol consensuat amb el Departament de Salut, que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior.